Traumatológovia si vymieňajú skúsenosti z liečby úrazov

27.05.2005 Celý región

Liečenie poranení brucha laparoskopiou, poranenia chrbtice, popáleniny, detské zlomeniny a ošetrovateľská úrazová a poúrazová starostlivosť tvoria základné t...
Liečenie poranení brucha laparoskopiou, poranenia chrbtice, popáleniny, detské zlomeniny a ošetrovateľská úrazová a poúrazová starostlivosť tvoria základné tematické okruhy trojdňového programu Prešovských traumatologických x - tém. Začal sa 26. mája v Bardejovských kúpeľoch ako pilotný projekt spolupráce nemocníc z Prešova a Bardejova.

Zúčastňujú sa na ňom traumatológovia a chirurgovia z viacerých odborných pracovísk v SR a v Česku, z úrazových oddelení nemocníc, z popáleninových centier v Košiciach, Bratislave a v Ostrave a neurochirurgovia. Výmena skúseností a poznatkov prebieha okrem sekcie lekárov aj v sekcii sestier.
Primár kliniky úrazovej chirurgie a urgentnej medicíny Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) J. A. Reimana v Prešove Vlastimil Vaculík ako odborný garant konštatoval, že vybral spomínané tematické okruhy preto, lebo sú dôležité pre nemocničnú prax. Tvoria \"jedny z najvážnejších a najzávažnejších poranení\".
Primár oddelenia všeobecnej a úrazovej chirurgie NsP sv. Jakuba v Bardejove Anton Karol uviedol, že vymieňať si skúseností z ošetrovania úrazového pacienta je čoraz akútnejšie, pretože ich počet rastie. Najmä v dôsledku dopravnej nehodovosti. Pri diagnostikovaní a liečbe úrazov tohto druhu oceňujú lekári čoraz väčšie možnosti dané uplatnením laparoskopie.
Na meniacu sa situáciu reaguje aj Fakulta zdravotníctva Prešovskej univerzity v Prešove. Jej dekanka Anna Eliašová na kongrese uviedla, že pripravujú na akreditáciu študijný program urgentná zdravotná starostlivosť.
(jj)
 

Vyberte región